x
x

НОВИОТ YARIS. НОВА ЕНЕРГИЈА ВО УРБАНОТО ЖИВЕЕЊЕ!

Одлично е чувството кога знаете дека нешто ви одговара совршено, дека нешто е создадено по ваш вкус и ваша мерка – автомобил создаден само за вас !

Изразете се себеси со новиот Yaris. Новиот динамичен дизајн кој се карактеризира со впечатлива предна маска ќе ви обезбеди впечатливо присуство каде и да се појавите. Но, новиот Yaris не е само добар дизајн, тој е прикажување на вашиот уникатен стил, а нашиот широк спектар на избор на модели значи дека Yaris е направен да се вклопи во вашиот стил на живеење. Стилскиот изглед, инспирирачките детали како што е рестилизираната предна маска и задните LED светла, навистина го комплетираат неговиот изглед.

Динамичен дизајн

Уживање во возењето

Квалитетна внатрешност

Hybrid

Сакам Hybrid

Избор на боја

Ash Grey

Опрема

НАДВОРЕШНИОТ СВЕТ ИЗГЛЕДА НАВИСТИНА УБАВО КОГА СТЕ СРЕЌНИ ОДВНАТРЕ !

Влезете внатре, внатрешноста на новиот Yaris е одлично место за уживање. Чувството кое го добивате кога вашето окружување е баш онакво какво што го сакате : убаво дизајнирано и со највисок квалитет. Создадовме нови материјали и нови бои за да ја трансформираме вашата околина на возење. Паметниот дизајн значи дека сега има многу повеќе простор, додека долгата листа на опрема на новиот Yaris ви нуди толку многу можности за уживање во возењето, каде и да сте и со кого и да сте.

 

READY N1

 • Анти-блокирачки систем за сопирање + Електронска распределба на силата на сопирање +Систем за помош при сопирање (ABS+EBD+BA)
 • Систем за контрола на стабилноста на возилото (VSC)
 • Предно воздушно перниче, возач и совозач
 • Странично воздушно перниче, возач и совозач
 • Прекинувач за исклучување на воздушно перниче, совозач
 • Предни светла со функција "Follow me home"
 • Електричен серво управувач, чувствителен на брзина
 • Клима уред со мануелна регулација
 • Контроли на управувачот за аудио системот
 • Аудио систем со CD плеер и RDS радио со MP3/WMA формат, 6 звучници
 • USB port
 • Централна брава со далечинско управување
 • Систем за заштита од кражба, Имобилизатор
 • Предни електрични прозорци
 • Управувач мануелно регулиран по височина и длабочина
 • Патен компјутер: моментална и просечна потрошувачка, просечна брзина и досег
 • Електронски регулирани огледала на врати со греачи и вградени трепкачи
 • Без задни седишта и сигурносни појаси за задните седишта
 • 14" челични тркала, со 175/65R14 пневматици (стандардно резервно тркало)
 • Систем за контрола на притисокот во пневматиците (TPWS)
 • Возачко седиште прилагодливo по височина

READY

повеќе од READY N1

 • Задни седишта со сигурносни појаси за задните седишта
 • 15" челични тркала, со 175/65R15 пневматици
 • Isofix систем за детско седиште
 • Делива (60:40) задна клупа
 • Резервно тркало со димензија t12570 d16

TERRA

повеќе од READY

 • Кожен управувач и менувач
 • Странични ретровизори во боја на каросерија со функција на затоплување
 • Помеки на допир материјали на вратите и инструменталната табла
 • Хромирани внатрешни рачки на вратите
 • Мерач на вртежи
 • Хромирана предна решетка
 • Пинаков дизајн на челични тркала
 • Надворешни рачки на врати во боја на каросерија

LUNA

повеќе од TERRA

 • Воздушни завеси
 • Воздушно перниче за колена на возач
 • Предни светла за магла со хром оквири
 • 7" екран чувствителен на допир- Toyota Touch (без ЦД) :
  - управување на аудио системот
  - управување на Bluetooth
  - информации од патниот комјутер
  - екран за камерата за помош при паркирање
 • Камера за помош при паркирање
 • Bluetooth
 • Управување на Bluetooth со контроли на управувачот

SOL B&W, G&B, R&B

повеќе од LUNA

 • Задни електрични прозорци
 • Двозонска автоматска клима
 • Преден потпирач за раце
 • Безклучен с-м за влегување и старт. на моторот
 • LED дневни и задни светла
 • 16" алуминиумски тркала (за дизел 15")
 • Разладувана остава
 • Сензор за дожд
 • Автоматски светла
 • Електрохроматски внатрешен ретровизор

  √ B&W- комбинација на бои 084 и 209 (бела и црна)
  √ G&B- комбинација на бои 1G2 и 209 (сива и црна)
  √ R&B- комбинација на бои 3R3 и 209 (црвена и црна)

Спецификации

ПЕРФОРМАНСИ ЗА СЕКОЈА ПРИЛИКА!

Toyota го има идеалниот мотор за да ги задоволи вашите потреби. Хибридниот мотор е одличен за истражување на градот тивко и удобно, но во понуда ги имаме и подобрените бензиски мотори како и ултра економичниот дизелски мотор. Но не ни верувајте само на зборот : веднаш дојдете во салонот на Toyota Авто Центар и направете тест возење за да искусите што е тоа што ги прави моторите на Toyota толку посебни. Ве очекуваме ! 


 

Еколошки перформанси 1.0 VVT-I
5 M/T
1.33 Dual VVT-I
M/D S
1.33 Dual VVT-I
6 M/T
1.5 Hybrid
E-CVT
Потрошувачка на гориво (Важечка регулатива)
Комбинирана (l/100km) 4.1/4.3*/4.7§ 4.9/5.1◊ 4.9/5.1** 3.3/3.6§§
Град (l/100km) 4.8/5.2*/5.6§ 6.2/6.3◊ 6.4/6.5◊ 3.1/3.3§§
Отворено (l/100km) 3.7/3.8*/4.2§ 4.2/4.5◊ 4.1/4.3** 3.3/3.6§§
Препорачан тип на гориво Безоловен, 95 октани или повеќе Безоловен, 95 октани или повеќе Безоловен, 95 октани или повеќе Безоловен, 95 октани или повеќе
Капацитет на резервоарот (литри) 42 42 42 36
Carbon dioxide, CO2 (Важечка регулатива)
Комбинирано (g/km) 95/99*/109§ 114/119◊ 114/119** 75/82§§
Град (g/km) 111/120*/129§ 141/146◊ 149/151** 70/75§§
Отворено (g/km) 86/87*/97§ 99/104◊ 94/101** 76/83§§
Емисија на издувни гасови (EC директива 715/2007 последно модифицирана со директива EC136/2014J)
Еуро класа EURO 6 W EURO 5 J EURO 5 J EURO 6 W
Carbon Monoxide, CO (mg/km) 279.3/387.7*§ 311,8 348,2 196,8
Hydrocarbons, THC (mg/km) 28.9/38.3*§ 41,3 43,2 43,5
Hydrocarbons, NMHC (mg/km) 26.3/34.9*§ 38,6 39,7 40,4
Nitrogen Oxides, NOx (mg/km) 14,8 8 7,2 6
Hydrocarbons, THC & Nitrogen Oxides, NOx (mg/km)
Nitrogen Oxides, NOx (mg/km)
Бучавост (Важечка регулатива)
Ниво на звук во возење dB(A) 73 72 73 73
Ниво на звук во мирување dB(A) 72 83 82 74

Потрошувачката на гориво и емисија на CO2 се мери во контролирана средина, во согласност со барањата на Европските закони публикувани од Европската комисија.
Вредностите на потрошувачката на гориво и емисијата на CО2 од вашето возило може да варираат во однос на горе презентираните.
Стилот на возење како и други фактори (како што се условите на патот, прометот на возила, состојбата на возилото, инсталираната опрема, товар, број на патници ....) играат улога во утврдување на портошувачката на гориво и емисијата на CO2.

M/T= Мануелна трансмисија

 

Мотори 1.0 VVT-I
5 M/T
1.33 Dual VVT-I
M/D S
1.33 Dual VVT-I
6 M/T
1.5 Hybrid
E-CVT
Код на мотор 1KR-FE 1NR-FE 1NR-FE 1NZ-FXE
Број на цилиндри 3 цилиндри во линија 4 цилиндри во линија 4 цилиндри во линија 4 цилиндри во линија
Вентилски механизам 12 вентили DOHC VVT-I 16 вентили DOHC Dual VVT-I 16 вентили DOHC Dual VVT-I 16 вентили DOHC Dual VVT-I
Систем за гориво Вбризгување на гориво во повеќе точки Вбризгување на гориво во повеќе точки Вбризгување на гориво во повеќе точки Електронско вбризгување
Зафатнина (cc) 998 1329 1329 1497
Внатрешен пречник и од (mmxmm) 71.0 x 84.0 72.5 x 80.5 72.5 x 80.5 75.0 x 84.7
Компресија 11.5:1 11.5:1 11.5:1 13.4:1
Максимална моќност (KW/rpm) 68 DIN hp (51/6000) 100 DIN hp (73/6000) 100 DIN hp (73/6000) 77 DIN hp (55/4800)
Максимален вртежен момент (Nm/rpm) 95/4300 125/4000 125/4000 111/3600–4400
Дополнителни информации за хибридниот мотор - генератор   Дополнителни информации за хибридната батерија
Тип 1LM Тип  
Максимален аутпут (KW) 10,1 Номинална волтажа (V)  
Максимален вртежен момент (NM) 169 Капацитет на батеријата (3HR)  
Максимална волтажа (V) 520      
Перформанси  
Максимална брзина (km/h) 155 175 175 165
0-100 km/h (sek) 15,3 12,6 11,7 11,8
Коефициент на аеродинамичност 0,287 0,287 0,287 0,286

M/T = Mануелен менувач
M/D S = Multidrive S
Е-CVT = електронски контролирана континуирана варијабилна трансмисија

 

Суспензија  
Предна MacPherson
Задна Торзиона оска

 

Сопирачки  
Предни Вентилирани дискови
Задни Дискови

 

Димензии и тежина 1.0 VVT-I
5 M/T
1.33 Dual VVT-I
M/D S
1.33 Dual VVT-I
6 M/T
1.5 Hybrid
E-CVT
Надворешна должина (mm) 3950 3950 3950 3950
Надворешна ширина (mm) 1695 1695 1695 1695
Надворешна висина (mm) 1510 1510 1510 1510
Преден трап (mm) 1485 1460/1485* 1460/1485* 1460/1485*
Заден трап (mm) 1470 1445/1470* 1445/1470* 1445/1470*
Растојание од преден браник до осовина (mm) 810 810 810 810
Растојание од заден браник до осовина (mm) 630 630 630 630
Меѓуосќино растојание (mm) 2510 2510 2510 2510
Радиус на вртење (m) 4.8/5.5§ 4.8/5.5§ 4.8/5.5§ 4.8/5.5§
Внатрешна должина (mm) 1915 1915 1915 1915
Внатрешна ширина (mm) 1420 1420 1420 1420
Внатрешна висина (mm) 1250 1250 1250 1250
Должина на багажен простор, со подигнати седишта (mm) 1150 1150 1150 1150
Бруто тежина на возило (kg) 1450 1500 1490 1565
Тежина на празно возило (kg) 980–1040 1050–1105 1040–1095 1085–1160
Влечен капацитет со сопирачки (kg) 730 880 880 0
Влечен капацитет без сопирачки (kg) 550 550 550 0

* Со 15" фелни.
§ 3-врати.
◊ Недостапен со 1.0 l VVT-i 3-врати 5 M/T.
** Опција со 1.0 l VVT-i 5-врати 5 M/T.
§§ Стандард со 1.0 l VVT-i 3-врати 5 M/T.

Галерија