x
x

Новиот Land Cruiser. Легенда која живее.

Легендарниот Land Cruiser. Изграден врз основа на 60 годишно ненадминато глобално искуство.
Новиот Land Cruiser е дизајниран да биде успешен во најекстремните предизвици во возењето на планетава, со атлетска управливост и стабилност цврста како карпа.

Префинетиот дизајн и комфор на внатрешноста и на надворешноста на возилото нудат искуство без конкуренција. Слободно одете каде што посакувате.Новите хоризонти се пред вас со новиот Land Cruiser кој има потполна контрола за авантурите кои сте ги наумиле. Безкопмромисен. Незапирлив. Безограничувања. Интегрирана револуционална технологија која не познава граници. Претворете го најголемиот предизвик во секојдневно патување со новиот Land Cruiser. Моќта на телото ви гарантира безгрижност на умот. Ова возило е конструирано за максимални перформанси независно каде го управувате, дали по автопат, планина или на недостапни терени, Land Cruiser недостигнат спој на моќност и вртежен момент за возбудливо патување со најголема ефикасност во својата класа.

Новиот Land Cruiser Безкомпромисен. Безограничувања. Незапирлив.

Дизајн

Традиција

Offroad

Безбедност

Избор на боја

Pure White (040)

Опрема

COMFORT (3 врати)

 • Анти-блокирачки систем за сопирање + Електронска распределба на силата на сопирање + Систем за помош при сопирање (ABS+EBD+BAS)
 • Хидрауличен серво управувач, чувствителен на брзина (VFC- Variable Flow Control)
 • Систем за контрола на стабилноста на возилото (VSC)
 • Систем за контрола на влечната сила, електрично регулирање на вртежниот момент (АTRC)
 • Систем за помош при тргнување на нагорнина и надолнина, DAC&HAC (само A/T)
 • Постојано задвижување на сите тркала Н4 (Full time 4x4), со избор на H4F, H4L, L4F и L4L:
  - H4F - High 4WD Free (без блокиран централен диференцијал)
  - H4L - High 4WD Lock (со блокиран централен диференцијал)
  - L4F- Low 4WD Free (без блокиран централен диференцијал)
  - L4L- Low 4WD Lock (со блокиран централен диференцијал)
 • Режим за тежок off road (L4)
 • Блокада на централен диференцијал (50:50) во возење со копче
 • Централен диференцијал тип TORSEN 2 со ограничено пролизгување (LSD):
  - Во различни услови на возење, центр. диф. LSD автоматски го распределува вртежниот момент помеѓу предните и задните тркала (од станд. 40:60 до 50:50 или 30:70 -различно при убрзување или успорување),и така гарантира оптим. тракција со патот и управливост
 • Предупредување за издишан пневматик (TPWS)
 • Предно воздушно перниче, возач и совозач
 • Странично воздушно перниче, возач и совозач
 • Заштитни воздушни завеси, напред и назад
 • Воздушно перниче за колена, возач
 • Прекинувач за исклучување на воздушно перниче, совозач
 • Потсетувачки звучен и визуелен сигнал за сигурносни ремени,оставени светла и клуч
 • ISOFIX , надворешни задни седишта
 • Претензионери на сигурносни ремени напред и задни надворешни седишта
 • Активни потпирачи за глава
 • Систем за заштита од кражба, Имобилизатор
 • Централна брава со далечинска контрола и централно заклучување кај возачот
 • 17" челични тркала, со 245/70 R17 гуми + стандардно резервно тркало
 • Огледала на врати, црни ,електронски регулирани со вградени LED трепкачи
 • Браници во боја на каросерија
 • Предна решетка во црна боја
 • Надворешни рачки на врати во црна боја
 • Надолжни багажни шини
 • Странични скалила во црна боја
 • Предни и задни калници
 • Предни светла за магла
 • LED задно стоп светло
 • Повеќе-слојно стакло, ветробран и странични прозорци
 • Затемнети стакла, изолирани од ултра-виолетови зраци и топлина
 • Метален резервоар за гориво со дополнителна off road заштита
 • Пакет за студени региони : забрзано загревање на моторот, забрзано затоплување на кабината ведаш по стартување на моторот, загревање на предното ветробранско стакло и бришачите, загревање на горивото, два акумулатори
 • Аудио систем (Radio, CD, Bluetooth, AUX, USB)
 • 6 звучници
 • Контроли за аудио системот и Bluetooth на управувач
 • Патен компјутер : моментална и просечна потрошувачка, просечна брзина и досег
 • Покажувач на надворешна температура
 • Покажувач на отворени врати
 • Клима уред со автоматска дигитална регулација
 • Предни седишта рачно регулирани, 6-насочна регулација возач, 4-насочна регулација совозач
 • Предни и задни потпирачи за глава, рачно регулирачки
 • Покривка (ролетна) за багажниот простор
 • Потпирач за рака помеѓу двете предни седишта со лизгачки мек капак
 • Држачи за чаши- 2 напред, 4 на вториот ред седишта
 • Извод 12V/120W
 • Позиција на предни сигурносни ремени, рачно регулирачка по височина
 • Сиситем за осветлување при влегување
 • Огледала на предни штитници за сонце, возач и совозач
 • Држач за очила
 • Пепелник
 • Електрично регулирачки предни прозорци
 • Безконтактно отклучување/заклучување и стартување/гасење на моторот со копче за стартување/гасење на моторот
 • Автоматско исклучување на внатрешното осветлување 20 мин. по гасење на моторот со цел заштита на акумулаторот
 • Регулирање на предни светла по височина
 • Управувач мануелно- регулирачки, по височина и длабочина

LUXURY (3 врати А/Т)

повеќе од COMFORT (3 врати)

 • Блокирање на задниот диференцијал со копче(допол. над станд. блокирање на цент. диференцијал)
 • Crawl Control - с-м за помош во движењето вон пат во зависност од теренот.
  - Ги заменува HAC и DAC с-мите (само А/Т).
 • 18" алуминиумски тркала, со 6 краци и 265/60 R18 гуми
 • Електрична регулација на управувачот по височина и длабочина
 • Управувач и рачка од менувач обложени со кожа
 • Мултимедијален Toyota Touch 2 систем :
  - 7" екран на допир во боја
  - 20 европски јазици
  - задна камера за помош при паркирање
  - аудио систем со 12 звучници
  - радио/ЦД +USB + Bluetooth
 • Контроли на управувачот за аудио системот и Bluetooth
 • Затемнети странични и задни прозори (Privacy Glass)
 • Измивачи на предни светла
 • Ретровизори во боја на каросерија , елек.преклопиви и греени
 • Електрохроматски внатрешен ретровизор (автоматско-затемнувачки)
 • Сензор за дожд
 • Систем за осветлување при влегување
 • Хромирана предна решетка
 • Рачки на врати во боја на каросерија
 • Странични скалила со осветлување (сребрена боја)
 • Сензор за светло
 • Централна конзола со дрвени детали
 • Хромирани внатрешни рачки на врати
 • Темпомат
 • Предни и задни паркинг сензори (4 напред и 4 назад)
 • Кожни седишта
 • Кожен тапацир на вратите (вештачка кожа)
 • Греачи на предни седишта
 • Електрична лумбална потпора
 • Off Road селектор со двојна ф-ја интегриран во цент. конзола :
  - Контрола на Crawl Control и Multi Teran Select (само А/Т)
 • MTS (Multi Terrain Select)-с-м за избор на терен во L4 режим (кал и песок, камења, нестабилни камења, карпи). Управување со ABS/ATRC системите - Само А/Т
 • Електрична блокада на заден диференцијал
 • Навигационен уред:
  - Mапи за Европа со адреси на основните европски јазици вклучувајќи и кирилица
 • Систем за лесно влегување во возилото со автоматско собирање на управувачот при влегување и излегување
 • Optitron инструментална табла
 • Задна кутија со електрично разладување
 • Кожен управувач со греење MTM (Multi Terrain Monitor)-с-м од 4 камери (предна, задна и две странични) кој обезбедува прегледност на теренот за 360° (само А/Т)
 • Странични камери вградени во ретровизорите
 • 4.2 TFT мулти-информационен дисплеј со контроли на управувачот и визуелизација на :
  - графички приказ на аголот на страничен нагиб со предупредување за нагиб над 25°
  - графички приказ на аголот на вртење на предните тркала, кои од двата диференцијала се блокирани
  - информации за возилото : отворени врати, парктроник, потрошувачка, досег
  - надворешна температура (предупредување за замрзнат пат), компас, избран терен преку MTS
  - информација за избран степен на пренос
 

 

COMFORT (5 врати)

 • Анти-блокирачки систем за сопирање + Електронска распределба на силата на сопирање + Систем за помош при сопирање (ABS+EBD+BAS)
 • Хидрауличен серво управувач, чувствителен на брзина (VFC- Variable Flow Control)
 • Систем за контрола на стабилноста на возилото (VSC)
 • Систем за контрола на влечната сила, електрично регулирање на вртежниот момент (АTRC)
 • Систем за помош при тргнување на нагорнина и надолнина, DAC&HAC (само A/T)
 • Постојано задвижување на сите тркала Н4 (Full time 4x4), со избор на H4F, H4L, L4F и L4L :
  - H4F- High 4WD Free (без блокиран централен диференцијал)
  - H4L - High 4WD Lock (со блокиран централен диференцијал)
  - L4F- Low 4WD Free (без блокиран централен диференцијал)
  - L4L- Low 4WD Lock (со блокиран централен диференцијал)
 • Режим за тежок off road (L4), активиран со прекинувач на инстумент. табла
 • Блокада на централен диференцијал (50:50) во возење со копче
 • Централен диференцијал тип TORSEN 2 со ограничено пролизгување (LSD):
 • Во различни услови на возење, цент. диф. LSD автоматски го распределува вртежниот момент помеѓу предните и задните тркала (од станд. 40:60 до 50:50 или 30:70 -различно при убрзување или успорување), и така гарантира оптимална тракција со патот и управливост
 • Систем за контрола на стабилноста на приколка (TSC- Trailer Stability Control)
 • Предупредување за издишан пневматик (TPWS)
 • Предно воздушно перниче, возач и совозач
 • Странично воздушно перниче, возач и совозач
 • Заштитни воздушни завеси, напред и назад
 • Воздушно перниче за колена, возач
 • Прекинувач за исклучување на воздушно перниче, совозач
 • Потсетувачки звучен и визуелен сигнал за сигурносни ремени, оставени светла и клуч
 • ISOFIX, надворешни задни седишта + CHILD LOCK за задни врати
 • Претензионери на сигурносни ремени напред и задни надворешни седишта
 • Активни потпирачи за глава
 • Систем за заштита од кражба, Имобилизатор
 • Централна брава со далечинска контрола и централно заклучување кај возачот
 • 17" алуминиумски тркала со 6 краци и 265/65 R 17 гуми
 • Стандардно резервно тркало со алуминиумски бандаж
 • Огледала на врати во боја, елект. регулирани,автом. преклопувачки, греени со LED трепкачи
 • Браници во боја на каросерија со абсорбција на удар за заштита на пешаци
 • Интегрирани греди во вратите за заштита од страничен удар
 • Дополнителна Off-road заштита на резервоарот за гориво
 • Предна решетка, хромирана
 • Надворешни рачки на врати во боја на каросерија
 • Странични скалила во црна боја
 • Надолжни багажни шини
 • Двојни мулти-рефлектирачки халогени фарови со електрично регулирање на висината
 • LED задно стоп светло
 • Предни светла за магла
 • Предни и задни калници
 • Активни задни стоп светла, автоматско пулсирачки при нагло сопирање (EBS-Emergency Brake light Signal)
 • Повеќе-слојно стакло, ветробран и странични прозорци
 • Затемнети стакла, изолирани од ултра-виолетови зраци и топлина
 • Управувач мануелно- регулирачки, по височина и длабочина
 • Пакет за студени региони : забрзано загревање на моторот, забрзано затоплување на кабината ведаш по стартување на моторот, загревање на предното ветробранско стакло и бришачите, загревање на горивото, два акумулатори
 • Темпомат
 • Мулти-информационен дисплеј на инструменталната табла
 • Контроли за аудио системот и Bluetooth на управувач
 • Toyota Touch 2 : 7" екран на допир во боја со:
  - подршка на 20 европски јазици
  - задна камера за помош при паркирање со визуелизација на 7" дисплеј
  - аудио с-м со 9 звучници
  - CD плеер ( MP3, WMA, AAC)
  - Радио AM/FM
  - USB & Aux приклучок
  - Bluetooth
  - Mirror Link *- поврзаност со Smart Phone. Визуелизација на апликациите на Smart Phone на 7" дисплеј
 • Покажувач на надворешна температура
 • Покажувач на отворени врати
 • Клима уред со автоматска дигитална регулација
 • Управувач, менувач и паркинг кочница обложени во кожа
 • Предни седишта рачно регулирани, 6-насочна возач, 4-насочна совозач
 • Потпирач за рака помеѓу двете предни седишта со лизгачки мек капак
 • Предни и задни потпирачи за глава, рачно регулирачки
 • Покривка (ролетна) за багажниот простор
 • Трет ред седишта, 7 седишта (трет ред рачно преклопувачки)
 • Позиција на предни сигурносни ремени, рачно регулирачка по височина
 • Сиситем за осветлување при влегување
 • Автоматско исклучување на внатрешното осветлување 20 мин. по гасење на моторот со цел заштита на акумулаторот
 • Огледала на предни штитници за сонце со осветлување, возач и совозач
 • Држач за очила
 • Пепелник
 • Држачи за чаши, 2 напред, 2 за вториот ред седишта и 2 за трет ред на седишта
 • 220V/100W излез
 • Електрично регулирачки прозорци (предни и задни)
 • Безконтактно отклучување/заклучување и стартување/гасење на моторот
 • Start&Stop систем за стартување и гасење на моторот
 • Регулирање на предни светла по височина

EXECUTIVE (5 врати)

повеќе од COMFORT (5 врати)

 • KDSS кинетичко активно потпирање - електронска-хидраулична контрола на баланс штанглата за стабилно управување без странично навалување во свиоци и неспоредливи off road можности
 • 18" алуминиумски тркала со 6 крака и со 265/65 R18 гуми
 • Предни седишта рачно регулирани, 8-насочна регулација возач, 4-насочна регулација совозач
 • Предни и задни паркинг сензори (4 напред и 4 назад)
 • LED предни светла со проекторни леќи:
  - Сензор за светло
  - "Follow me home" светла и предупредување за заборавени светла
  - Автоматско регулирање на висината на предните светла
  - Измивачи на предни светла
 • LED автоматски дневни светла (DRL)
 • Затемнети странични и задни прозори (Privacy Glass)
 • Оптитрон инструментална табла
 • 3-зонски автом. клима уред со независна контрола на возачот, совозачот и задните седишта
 • LCD панел за индивидулано управување на клима уредот на задните седишта
 • Предни седишта, греени
 • Електрохроматски внатрешен ретровизор (автоматско-затемнувачки)
 • Систем за лесен пристап во возилото со автоматско прибирање на управувачот при влегување и излегување
 • 4.2 "TFT мулти-инфо дисплеј во инструм. табла со контроли за управувачот и визуелизација на :
  - страничен нагиб на возилото со предупредување над 25° (Off Road Body Angle monitoring)
  - визуелизација во реално време на аголот на вртење на предните тркала, кои од четирите тркала се контролирани од A-TRC с-мот и кои од двата диференцијала се блокирани во моментот
  - податоци за возилото: отворени врати, парктроник, BSM, моментална и просечна потрошувачка, досег
  - надворешна температура, предупредување за замрзнат пат, компас, Cruise control инфо, моменталниот избран терен преку с-мот MTS
  - информација за избран степен на пренос
 • Електрична регулација на управувачот по височина и длабочина
 • Сензор за дожд
 • Хромирана предна решетка
 • Странични скалила со осветлување во сребрена боја
 • Централна конзола со дрвени детали
 • Хромирани внатрешни рачки на врати
 • Греач на управувач
 • Електрична блокада на заден диференцијал (само А/Т)
 • MTS (Multi Terrain Select)-систем за избор на терен во L4 режим (кал и песок, камења,нестабилни камења,карпи). Управување со ABS/ATRC системите- Само А/Т
 • MTM (Multi Terrain Monitor)-систем од 4 камери (предна, задна и две странични) кој обезбедува прегледност на теренот за 360°(само А/Т)
 • Crawl Control -систем за помош во движењето вон пат во зависност од теренот (само А/Т)
 • Off Road селектор со двојна ф-ја интегриран во централната конзола : Контрола на Crawl Control и Multi Terrain Select (само А/Т)
 • BSM (Blind Spot Monitor)- систем за следење на мртвата точка со индикатори во страничните ретровизори (само А/Т)
 • RCTA (Rear Cross Traffic Alert)- с-м за следење на просторот зад возилото при излегување од паркинг наназад со звучно предупредување и индикација во страничните ретровизори (само А/Т)

LUXURY (5 врати)

повеќе од EXECUTIVE

 • Електрично преклопување на 3 ред седишта
 • Кожни седишта
 • Кожен тапацир на вратите (вештачка кожа)
 • Греачи на прв и втор ред седишта
 • MTS (Multi Terrain Select)-с-м за избор на терен во L4 режим (кал и песок, камења, нестабилни камења, карпи). Управување со ABS/ATRC системите- Само А/Т
 • MTM (Multi Тerrain Monitor)-с-м од 4 камери (предна, задна и две странични) кој обезбедува прегледност на теренот за 360° (само А/Т)
 • Електрична блокада на заден диференцијал (само А/Т)
 • Crawl Control -с-м за помош во движењето вон пат во зависност од теренот
 • Ги заменува HAC и DAC с-мите (само А/Т).
 • Off Road селектор со двојна ф-ја интегриран во цент. конзола :
 • Контрола на Crawl Control и Multi Teran Select (само А/Т)
 • Електрично регулирање на предните седишта
 • RCTA (Rear Cross Traffic Alert)- с-м за следење на просторот зад возилото при излегување од паркинг наназад
  - со звучно предупредување и индикација во страничните ретровизори
 • BSM (Blind Spot monitor)- монитор за следење на мртвата точка со индикатор во страничните огледала
 • Навигационен уред:
  - со карти на Европа на основни европски јазици , вклучително и кирилица
  - визуелизација на 7" VGA дисплеј
 • Премиум JBL озвучување со 14 звучници
 • Разладувана кутија во централниот потпирач за раце

LUXURY PREMIUM (5 врати)

повеќе од LUXURY

 • AVS+KDSS -комбиниран систем на 4-те тркала за посамоуверено однесување на патот и надвор од него :
  - AVS(Adaptive Variable Suspension)-Адаптивна варијабила суспензија со режим: Sport/Normal/Comfort :
    Системот овозможува регулирање на цврстината на амортизерите со копче
    Во Sport режим серво управувачот се "стврднува" за да обезбеди подиректно управување и поголем фидбек од патот
  - KDDS -Електронско хидраулична контрола на баланс штанглата за постабилно управување без странично навалување во свиоци на патот Off Road способности
 • Воздушна суспензија на задната оска со 3 режими на прилагодување на висината :
  - Low (-20mm), Normal, High (+30mm)
  - Дополнително, с-мот автоматски ја одржува константната висина на возилото, без разлика на товарот
 • Управувач во комбинација на кожа и дрво
 • Меморија на возачко седиште, управувач и надворешни ретровизори ( 2 позиции)
 • Систем за забава на задните седишта со 9" TFT монитор и даличински управувач
 • Електричен сончев кров

Спецификации

landcruiser-150-5doors-specifikacii-2013.jpg

Land Cruiser 150 спецификации

Технички карактеристики   ДИЗЕЛ БЕНЗИН
2.8 D-4D, 177 Кс, 6М/Т 2.8 D-4D, 177 Кс, 6A/Т 4.0 V6, 282 Кс, 6А/Т
Тип на погон   Постојано задвижување на 4-те тркала Full Time 4WD со централен LSD диференцијал тип TORSEN со блокада
Работен обем на мотор cm3 2755 3956
Горивен систем тип 16V DOHC, директно вбризгување, турбо, common rail, пиезо инјектори 24V DOHC, Dual VVT-i
Максимална моќност Кс при врт./мин 177/3400 282/5600
Максимален вртежен момент Њм при врт./мин 420/1400-2600 450/1600-2400 387/4400
Трансмисија Тип и број на брзини Мануелна 6-степена Автоматска 6-степена Автоматска 6-степена
Преносен однос   1-ва 4.171 3.600 3.600
Преносен однос   2-ра 2.190 2.090 2.090
Преносен однос   3-та 1.488 1.488 1.488
Преносен однос   4-та 1.193 1.000 1.000
Преносен однос   5-та 1.000 0.687 0.687
Преносен однос   6-та 0.799 0.580 0.580
Преносен однос   Задна 3.607 3.732 3.732
Финален преносен однос   FDR 3.727 3.909 3.909
Максимална брзина км/ч 175 175
Забрзување (0-100Км/Ч) сек 12,1 12,7 8,8
Потрошувачка на гориво (комбинирано) л/100Км 7,4 7,4 10,6
Потрошувачка на гориво (град) л/100Км 8,9 9,2 14,5
Потрошувачка на гориво (отворено) л/100Км 6,6 6,3 8,4
CO2 емисија (комбинирано) г/Км 194 194 248
Еколошка норма   Euro 6 Euro 6 Euro 6
Минимална одвоеност од земја мм 220
Капацитет на резервоар литри 87 87
Сопствена тежина (мин-макс) кг 2270 2150
Максимално дозволена тежина кг 2990 2900
Капацитет на влечење (со сопирачки/без сопирачки) кг 3000/750 3000/750
Капацитет на багажен простор литри 621/1151 621/1151

 

Пневматици и тркала Comfort Executive Luxury Luxury premium
17" алуминиумски тркала (265/65 R17) - - -
18" алуминиумски фелни (265/60 R18) -
Резервно тркало
Систем за следење на притисокот во гумите

● = Стандардна опрема -= Не е достапно М/Т = Мануелен менувач А/Т = Автоматски менувач

 

Димензии Должина Ширина Височина
Надворешни димензии
Вкупна должина (мм) 5 врати ( 3 врати без резервно тркало/со резервно тркало 4780 (4335/4505*) 1885 1845 (1830 ◦§)
Преден погон (мм) 5 врати (3 врати) 1585 (1605)
Заден погон (мм) 5 врати (3 врати) 1585 (1605)
Растојание од преден браник до осовина (мм) 915
Растојание од заден браник до осовина (мм) 5 врати (3 врати) 1075 (970/1140*)
Меѓуоскино растојание (мм) 5 врати (3 врати) 2790 (2450)
Радиус на вртење (м) 5 врати (3 врати) 5,8 (5,2)
Внатрешни димензии
Вкупно (mm) 5 врати (3 врати) 1825 (1755) 1565 (1550) 1240

 

Товарен простор 3,0 литри Турбо D-4D 1KD-FTV
5 A/T                                  6 M/T
4,0 литри V6 Dual VVT-I 1GR-FE
5 A/T
Вкупна должина со исправени 2 ред седишта (мм) 1955
Вкупна ширина (мм) 1290
Волумен на багажникот до таванот со исправен 2 ред седишта (литри) 621

Галерија